Sezóna 2017 ukončená (zhrnutie)

O ukončení sezóny sme Vás informovali koncom novembra. Ak sa chcete ale dozvedieť prečo sme ju spustili s oneskorením, na čom práve pracujeme, alebo ako službu hodnotia samotní občania, čítajte ďalej.

Druhú sezónu sme plánovali spustiť na prelome marca / apríla, avšak náročný vývoj elektronickej verzie nám to neumožnil. Takmer trinásť mesiacov sme pretvárali naše predstavy o vylepšnom systéme do reality. Na jej realizácii sa podieľalo až dvanásť hláv a dvadsať štyri rúk, z toho osem rúk dobrovoľných. Niektoré projektovali, programovali, testovali, iné vyrábali, inštalovali, vybavovali povolenia, komunikovali … a nezastavili sa ani mimo sezóny. Po náročných mesiacoch prišiel deň „D“ a bicykle boli opäť v teréne. Denne sme systém dôsledne sledovali a odlaďovali neduhy, ktoré sa objavili v ostrej prevádzke.

Druhá sezóna uplynula ako voda a bola ukončená presne po 100 dňoch. Veľa teplých dní si občania so Zelenými bicyklami neužili, ale i cez to všetko sme zaznamenali nárast používanosti bicyklov v porovnaní s minulou sezónou až o 48%. Narástol i počet nových užívateľov o 26%, z ktorých až 13% využilo na odomknutie bicykla spoplatnenú SMS. Bohužiaľ medzi novými užívateľmi boli aj takí, ktorým radosť nerobilo bicyklovanie, ale poškodzovanie. V servise skončili až štyri zdemolované bicykle.

Útechou pre nás zostávajú odpovede respondentov, ktorí využili Zelený bicykel počas tohtoročnej sezóny. Vďaka nim sme zistili, že až 98,6% bolo s jazdou na bicykli spokojných a službu by odporučili svojim známym. Za najobľúbenejšiu formu odomykania si až 77,5% zvolilo čipovú kartu, za ňou nasledovala SMS platba a nakoniec webová aplikácia. Prehadzovačka potešila 52,1% z opýtaných, ďalších 29,6% by uvítalo viac prevodov a naopak 18,3% ju v meste ani nevyužilo. Čo nás veľmi mrzí, počet stojanov poklesol na 19, čo malo negatívny vplyv hlavne na využívanosť u skalných užívateľov. Tento problém nastal na niektorých pôvodných miestach, ktoré nebolo možné pripojiť na elektrický prúd a stojany sa tak nepodarilo oživiť. Osádzanie stojanov považujeme preto za najväčšiu prioritu a do spustenia sezóny 2018 plánujeme osadiť zvyšných 10 vyrobených stojanov.

Keďže do roku 2020 plánujeme priniesť Zelené bicykle do ďalších piatich miest a zvýšiť používateľskú základňu na 10.000, pracujeme nonstop a to aj mimo sezóny. V Prievidzi nám pomáha nový kolega Róbert, ktorý má na starosti celkový chod a vďaka nemu sa môžeme naplno venovať rozvojovým aktivitám. V III. kvartáli sme sa rozrástli o ďalších šikovných ľudí vo vývoji a na jar plánujeme predstaviť tretiu verziu nášho systému, ktorá by mala byť inštalovaná v ďalšom meste. Najväčšou zmenou bude kompletný redizajn stojanu, ale nebudú chýbať ani nové technológie ako napríklad dotykový displej či solárne napájanie.

Okrem bikesharingu sme sa tento rok zapojili aj do prvého participatívneho rozpočtu mesta Prievidza, vďaka ktorému sa nám podarilo v našom meste podporiť cyklistiku ako celok. Výsledkom je projekt zaparkuj.bike, vďaka ktorému pribudne na jar v meste ďalších 44 cyklostojanov. Verím, že sa nám v týchto aktivitách bude dariť i naďalej a postupne bude na cestách pribúdať viac a viac cyklistov. Ak sa Vám páči čo robíme a chceli by ste byť toho súčasťou aj Vy, stačí nám napísať.

Ďakujeme a dovidenia na bicykloch v tretej sezóne ?