Hornonitrianske stopy a cyklo traily

Tohto roku začneme našu blogovaciu šnúru propagačným článkom o parte štyroch mladých chalanov, ktorí sa spoznali na začiatku nového milénia a spojila ich záľuba v horách a cyklistike. Niekedy okolo roku 2007 sa začal organizovať Bikefest vo Veľkej Lehôtke, kde mali možnosť spoznať ďalších skvelých ľudí, ktorí boli zapálení pre rovnakú vec. A tak sa chalani opäť o kúsok priblížili k stavaniu tratí a v podstate aj k budovaniu určitej komunity.

Aby mohli štyri nadšené fyzické osoby (Ajo, Preceda, Káčer a Buši) zastrešiť podujatia, legalizovať a budovať cyklotrasy bolo potrebné založiť občianske združenie. Hornonitrianske stopy o.z. vznikli na jeseň 2016. Prvá úloha prišla od kamarátov z Partizánskeho – legalizácia Baťových trailov, ktorá je úspešne ukončená. Podarilo sa zlegalizovať aj bližší Pálffyho trail, vedúci zo šútovského sedla na Vendelín (táto trasa bola populárna už pred jej vyznačením – je to taká bojnická prírodná klasika bez umelých prekážok a zákrut).

Aktuálna výzva sa volá Turzov flow trail. Chalani ho plánujú vybudovať úplne nanovo, pričom súhlas majiteľa pozemkov aj mesta už získali. Tento trail bude pozostávať z umelo vybudovaných zákrut a vĺn navrhnutých tak aby ich zišiel aj úplný začiatočník. Preto je jeho vybudovanie omnoho náročnejšie a peniaze sa získavajú rôznymi spôsobmi (napríklad aj crowdfundingom na StartLab-e, kde máte ešte posledných osem dní šancu prispieť aj Vy).

V budúcnosti chalani plánujú organizovať rôzne komunitné akcie spojené s pretekmi a kultúrou, pretože chcú, aby sa ich komunita naďalej rozrastala, vymýšľali sa nové nápady a projekty a aby to v regióne žilo horskou cyklistikou, pretože je nato ako stvorený.