Naše plány pre rok 2017

Naším cieľom je vytvorenie alternatívnej a dlhodobo fungujúcej formy dopravy pre súčasnú, ale i budúcu generáciu a to nielen nadšencov cyklistiky, ale i bežných ľudí. Preto sme sa rozhodli založiť občianske združenie, vďaka ktorému máme možnosť zúčastňovať sa grantových výziev a v prípade získania finančných prostriedkov tak napomôcť rýchlejšiemu napredovaniu. Sme s bratom presvedčení, že budúcnosť zdravej štruktúry súčasných miest je v budovaní mestských cyklotrás, budovaní lokalít zdieľaných bicyklov a budovaní povedomia o cyklistike u súčasnej generácii. I keď nie je dosiahnutie tohto stavu jednoduchou úlohou, nepovažujeme ju za neriešiteľnú. Občianske združenie Zelený bicykel bude mať za úlohu tieto tri témy spoločne prepájať a viazať.

 

Prvým krokom je vybudovanie kvalitného, pravého, slovenského systému zdieľaných bicyklov (bike sharing) na svetovej úrovni, ktorý budú môcť využívať všetky mestá a to bezplatne (po splnení podmienok). Systém bude dostupný naprieč celým Slovenskom a to bez obmedzení, všetko s jedným účtom (jednou čipovou kartou / mobilom / sms).

Prvým krokom vylepšenia nášho pilotného systému je nahradenie súčasných zámkov elektronickým systémom a odstránenie nutnosti návštevy Infocentra, či zaškoľovania, ako tomu bolo potrebné počas prvej sezóny. Službu plánujeme maximálne zjednodušiť, aby bola dostupná pre každého, bez ohľadu na vek či národnosť.

Druhým krokom je komunikácia s užívateľmi systému a zbieranie informácií o využívanosti cestných komunikácií. Dôležitosť prikladáme aj rôznym podujatiam usporiadúvaných za účelom zlepšovania súčasného stavu cyklodopravy, inšpirovania sa jednotlivcami či organizáciami alebo i krajinami. Podujatia plánujeme organizovať aj na školách s cieľom poukazovania na výhody i nástrahy s ktorými sa môžu cyklisti stretúť. Takýmto témam sa plánujeme akčnejšie venovať od jari budúceho roku 2017.

Tretím krokom je komunikácia na úrovni miest / krajov na základe vyzbieraných a podložených faktov od cyklistov bikesharingového systému.

 

V projekte vidíme obrovské možnosti ako môžeme zlepšovať to, na čo sa dlhé roky zabúdalo. Je to pre nás obrovská výzva a i preto na projekte pracujeme deň / noc, pondelok / nedeľa a to všetko v súčastnoti bez nároku na odmenu. Stále je to však málo a blokuje nás nedostatok prostriedkov a to aj napriek tomu, že sme už investovali niekoľko desiatok tisíc eur z vlastného vrecka.

Sme vďační za každú pomoc a pyšní, keď sa nám podarí spraviť krok vpred ku nášmu cieľu.

„Špeciálna cena Impact Hub (čítaj viac)“

 

 

„80 tisíc pre komunity, kde to žije (čítaj viac)“

 

„Efektívne trvalé opatrenia (čítaj viac)“

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *